För inte så länge sen tog jag mig en tripp till Hufvudstaden Stockholm. Då jag inte hade mer än två dagar på mig, och ville få ut det mesta av besöket, läste jag på en del om olika sevärdheter, restauranger mm. Det som rekommenderades var bland annat Stadshuset, Gamla Stan, Vasamuseet, Abba the Museum, Slussen och Södermalm.

När jag hade tagit in på “hemmet”, STF:s vandrarhem Zinkensdamm Hostel som ligger i närheten av Södermalm, tog jag färjan från Slussen till Djurgården för att komma till Vasamuseet. Där var jag en gång för längesen på skolresa, men på den tiden var jag inte särskilt intresserad av historia så det var rätt så annorlunda att besöka det i vuxen ålder. Väldigt intressant faktiskt! Ni vet säkert redan att världens enda bevarade 1600-talsskepp finns där, men ni kanske inte visste att museet är Skandinaviens mest besökta med ca: 1 miljon besökare varje år.

Sen ville jag göra ett lite annorlunda besök, så jag tog en promenad till Spritmuseet som ligger “mellan ett vrak och ett nöjesfält” som det står på Visit Stockholms hemsida. Här går det att delta i provsmakningar, shoppa i museibutiken och äta i restaurangen. För dyrt för mig, så jag bestämde mig för att käka lunch utomhus istället. Jag köpte med mig en grillad surdegsmacka med lite hemmagjorda pommes och slog mig ner på den kungliga marken på Djurgården.

Efter lunchen bestämde jag mig för att promenera tillbaka till Södermalm, vädret var najs och jag behövde lite motion (typ 8 km…). Sugen på att kolla runt i coola butiker och kanske shoppa nån kul retro-pryl började jag på Myrorna. Alltid lika kul, men just då hittade jag inget särskilt. Sen var det dags för Modern Retro där jag hittade en Adidas originaljacka för 300 spänn! Sen kom jag på att jag hade lovat syrran att köpa gammaldags kolor på ett ställe som heter Pärlans konfektyr. Det visade sig vara en riktigt najs “godisaffär”, allt var inspirerat av 30-talet (även personalen). En snabb sväng in på Söderbokhandeln (i hopp om att få syn på nån känd författare) och sen in på en cash-only-fika på Kaffe. Kan ju hoppas att jag satt precis där Daniel Craig satt i The Girl With The Dragon Tattoo… Eller inte.

Tillbaka till “hemmet” en sväng för att nappa, snappa och duscha. Möte med några polare på Häktet vid 8-tiden för lite käk och bira. Häktet är just vad det låter som – ett gammalt häkte och ligger på Hornsgatan på Södermalm som renoverades av en gammal kompis som äger badrumsrenoveringistockholm. Ett av få ställen (numer) som har öppet till tre på natten. En väldigt trevlig och sen kväll blev det. Dag 2 åt jag sen frukost (typ frunch) och tog mig sen till tågstationen för hemfärd.